A mom holding and snuggling her baby

Barnets utveckling 0-12 månader

0-2 månader

De första två månaderna i ett barns liv handlar om deras sinnen; lukt, smak, känsel, hörsel och syn. Ett nyfött barn reagerar på lukter och smaker. De lär sig snabbt att känna igen sina föräldrars lukt. Lägg gärna ett klädesplagg från en förälder eller en snuttefilt som legat i föräldrarnas säng, bredvid barnet.

Känseln är helt utvecklad vid födseln. Det är viktigt för barnet att vara nära hud mot hud och att bli smekt. Massera barnets kropp med olika mjuka filtar för att barnet ska känna att det kan vara olika.

De flesta barn uppfattar ljud bra redan från födseln. Nyfödda barn vänder huvudet reflexmässigt mot ljud. De tycker inte om skarpa och plötsliga ljud, men de blir lugna av rytmiska och harmoniska ljud. Speldosor med mjuka ljud kan vara lugnande och avledande ovanför sängen eller skötbordet.

Synen är det minst utvecklade sinnet hos barnet. De ser endast tydliga kontraster och rörelser. De ser ganska suddigt och endast på cirka 20 centimeters avstånd. Barn tycker om att titta på ansikten, på ögonen och munnen. Blicken är ganska ostadig och kan bara fästa blicken en kort stund vid något som lyser, t ex en lampa eller ljuset från fönstret. Synen utvecklas sedan snabbt och redan mellan 1-2 månaders ålder kan de flesta barn ge ögonkontakt och följa ett föremål med stadigare blick. Barn vill helst se på saker med tydliga kontraster och saker som rör sig. Skarpa färger i kontrast med varandra som gult och rött eller vitt och svart, är tydligare för barnet. Olika mönster av cirklar och prickar, rutor och ränder är tydliga. Häng gärna rörliga mobiler ovanför barnet. Det kan nu fokusera i mellan 5 och tio sekunder.

Ett nyfött barn har ett stort och tungt huvud. Utvecklingen av rörelserna går uppifrån och ner; först i ansiktet och nacken och därefter ner mot armarna, överkroppen och benen. Nu börjar barnet även kunna lyfta huvudet en kort stund då de ligger på mage. Lägg färgglada leksaker framför barnet eller ställ en spegel framför så barnet kan ligga och titta på sig själv en stund. Barnets händer är knutna den första tiden och kroppsrörelserna är oväntade och ryckiga. Sedan börjar barnet kunna vända sig mot ena eller andra sidan när det ligger på rygg. Händerna börjar öppna sig och de sträcker ut sina händer för att röra vid saker.

A mom laying a bed close to her newborn baby who is touching her face
Hitta allt för din baby

2-4 månader

Runt 2-4 månader börjar barnet att bli medvetet om sin egen kropp. De blir stadigare i nacken och kan nu med sin vilja styra huvudet mot ett ljud. De börjar se skarpare och bättre. Sätt upp en spegel vid skötbordet och låt barnet ligga och titta på sig själv när du är med. Barnet upptäcker sina händer och börjar leka med sina fingrar framför ögonen. De kan också styra handen mot något det vill ta tag i. De försöker nå och gripa med hela handen och suga på sina händer eller på de leksaker det får i handen. Låt barnet ligga på mage och sträcka sig efter saker som ligger framför eller hänger ovanför det.

Låt barnen vara med och titta, lukta och känna. Sjung för barnet. Om barnet lyssnar på samma musik flera gånger lär sig barnet att känna igen musiken. Nu börjar barnets språk och sociala förmåga att utvecklas. De kommunicerar med ögonkontakt, miner, kroppsspråk, skrik och ljud och börjar uttrycka sig med vokaler, t ex. ”ooo”, ”aaa”, och börjar imitera vissa ljud. I slutet av den här perioden kan många få höra sitt barn skratta för första gången.

Upprepa gärna saker och gör saker till rutiner. Använd samma ramsa när ni byter blöja. Titta i böcker, lek med ord och berätta vad ni gör eller ska göra. Var övertydlig i din mimik och gester.


4-6 månader

Vid 4-6 månaders ålder är barnet vaket längre stunder och har mer tid till att upptäcka sin omgivning. De börjar också förstå att det är en egen person och förstå sin förmåga att påverka andra människor. Barnet förväntar sig att få ett leende eller ett ljud tillbaka om det ler mot eller gör ljud mot dig. Barnet svarar lite tydligare på dina ljud. Läs böcker. Gör egna böcker med bilder på närstående, husdjur eller gosedjur. Berätta vad ni gör tillsammans. Lek enkla lekar med ramsor som innehåller både ljud och kroppskontakt. Sjung för barnet. Hitta leksaker med olika ljud. Låt barnet använda ett babygym. Då lär sig barnet röra sig och använda sin kropp.

Barnet undersöker nu sakerna genom att känna, lukta och smaka. Det griper och släpper saker med händerna och flyttar saker från hand till hand. De börjar också att bättre stödja sig på sina underarmar då de ligger på mage och samtidigt hålla i leksaker. Barnet lär sig att fokusera med blicken på olika avstånd och hittar små saker på golvet. Ligger de på rygg börjar de lyfta på huvudet och axlarna och de hittar sina fötter som är roliga att undersöka med både händerna och munnen.

Barnet börjar öva på att förflytta sig, genom att sparka eller rulla från mage till rygg, eller tvärt om. Snart börja de försöka förflytta sig framåt eller bakåt, ofta genom att åla. Låt dem ligga på mage på en lekmatta på golvet med saker inom räckhåll. Låt barnet försöka ta sig fram efter en rullande leksak. De tycker också om att sitta i en barnstol tillsammans med dig och använda roliga saker från köket. Barnet tycker också om att stå upp i en vuxens knä. Det är också roligt att bada och få plaska med armarna och försöka fånga leksaker som flyter i vattnet. Att bada tillsammans kan vara mycket roligt.

Barnet börjar bli intresserad av sin egen spegelbild. Lek också tittut. Barnet tycker att det är spännande när det som försvinner kommer tillbaka. Bygg torn med hjälp av färgglada klossar. Låt barnet riva så att det rasar och vissa klossar försvinner. Barnet kan då också känna och smaka på klossarna och välja ut de bitar det vill ha.

6-12 månader

Under barnets andra halvår börjar det förstå allt mer och blir mer sociala. I perioder kan de vara blyga och rädda för det som är främmande eller överraskande. Det kan behöva mer närhet och många börjar känna tröst av ett gosedjur, snuttefilt eller något som påminner om den trygghet som föräldern vanligtvis står för.

Många barn lär sig åla eller krypa. Vissa reser sig och några tar även sina första steg. Barnsäkra ditt hem.

Barnet börjar förstå mer och vill gärna försöka lösa problem, t ex hur man kan nå en leksak som ligger en bit bort. Med sina händer och mun lär det sig att saker är mjuka eller hårda, kalla eller varma, blöta eller torra.

Många barn kan sitta en stund utan stöd och en del börjar att förflytta sig på något sätt. Barn gillar också ofta att flytta på saker. De kan flytta saker mellan händerna. Använd byggklossar och en låda, så kan barnet stoppa i och ur dessa. Berätta även hela tiden vad som händer för barnet; ”Nu lägger du i en blå kloss, nu tar du en röd kloss”. Låt barnet titta på en leksak en stund. Göm den sedan under en filt och fråga var den är. Ta bort filten och säg: ”Här är den!” Efter ett tag kan barnet själv hitta leksaken. Låt också barnet leka med bollar, de är roliga och lätta att plocka upp. Rulla en boll mellan er och säg; ”Jag rullar till dig, nu får du rulla till mig”.

Barn gillar även att hålla i skedar och försöka ta mat från tallriken, antingen med skeden eller handen. Låt barnet få utforska och kladda med maten. Plocka fram grytor, lock, vispar och skedar som barnet kan få leka med. Barnet undersöker saker genom att skaka, kasta och tappa dem.

Barnet jollar nu mer. Läs, peka och titta i böcker tillsammans. Se hur barnet lyssnar och tittar. Det är bra med böcker som går att bita i. Berätta vad ni ser på promenaden; ”Titta, där kommer en hund. Hur låter en hund? Vov, vov”. Gör ramsor och fingerlekar, sjung tillsammans som t ex ”Imse, vimse spindel”.

Barn i denna ålder börjar uppmärksamma andra barn och bli nyfikna på dem. Man kan se att de ler mot varandra och kryper fram mot varandra. Kanske även försöka ta varandras leksaker.

Vid 8-10 månaders ålder blir barnet allt duktigare på att lösa problem. De börjar förstå hur saker hänger ihop och kan öppna och stänga luckor/dörrar för att se vad som gömmer sig där. De tycker om att plocka saker i och ur lådor eller se hur saker passar ihop. Det är nu roligt att se hur saker förhåller sig till varandra. Att slå på, suga på och bita i är också ett sätt att undersöka och lära sig på. Vad är lika och olika? Hur känns det och hur luktar/smakar det? Hur låter det? Gärna om och om igen. De kan sitta länge och slå på en bultbräda eller skaka på saker som låter. Det är roligt att hälla ur saker, t ex sand i sandlådan. De gillar att kasta saker på golvet. Då lär sig barnet att förstå att jag är här och den är där.

Barnet börjar också att använda pincettgreppet nu, tummen mot pekfingret, och vill plocka upp små saker de hittat på golvet eller leka med knopp-pussel. De vill också försöka äta själv och tar ärtor eller majskorn. Ge barnet en egen sked att äta med, medan du matar på med en annan. Låt dem också dricka själv ur pip-mugg.

Vissa barn har lärt sig att förflytta sig framåt eller försöker resa sig mot möbler.

Nu börjar barnet härma och att försöka använda saker på rätt sätt. Barnet vill gärna vara med där föräldern är och de gillar att göra samma sak, t ex med grytor och slevar, bada en docka. De trycker gärna på fjärrkontroller och knappar, ringa i telefonen och säga hej och hej då. Många barn gillar också att försöka stapla saker på varandra, slå saker mot varandra och kan även ”småprata” med sitt gosedjur eller snuttefigur. De börjar också förstå ord innan de själva kan säga dem och kan vända sig mot ett syskon, en förälder, nallen, osv. De gillar pekböcker med stora, färgglada bilder på saker de känner igen. Berätta vad som är på bilden och hur det ev kan låta. Lek klapplekar och fingerramsor samt turtagnings-lekar, ”tack, tack” och ”var så god”. Barnet börjar snart försöka härma kortare ord som mamma, dadda/babba, titta, osv. De kan också börja använda enkla rörelser för att uttrycka sig, t ex skaka på huvudet eller slänga saker i golvet.

Minnet är väl utvecklat och barnet förväntar sig vissa rutiner, t ex äta, byta blöja, sova. Berätta för barnet vad det är ni gör, ”Nu byter vi blöjan”, ”Nu ska vi äta mat”. De kan bli oroliga om man lämnar dem och följer gärna efter. Detta är en del i utvecklingen och behövs för att barnet ska upptäcka i lagom takt. När du som vuxen finns där lär sig barnet att trygga vuxna finns om man behöver dem, och kan därför vara lite oroliga bland främlingar. När barnet ropar förväntar det sig att någon ska komma och hjälpa.

När barnet närmar sig slutet på sitt första år blir de bättre på att följa med blicken när någon annan pekar och använda egna gester för att kommunicera. De pekar, visar, tittar intresserat och nickar mot det de vill ha. Förklara för barnet och sätt ord på det som finns och det som händer. Barnet kan ha långa jollersekvenser som låter som riktigt tal. Barnet förstår också att bilder föreställer något riktigt. När det pekar på en bild av en hund vill de säga att det vet att bilden representerar en riktig hund. De pekar gärna på saker som lyser eller låter, lampor, klockor. De kan också säga nej eller skaka på huvudet, och vet vad det betyder. Läs enkla ramsor, sjung sånger och lår barnet hjälpa till med att hämta saker. De försöker härma allt fler ord och kan följa kortare uppmaningar, t ex kram någon, klappa eller vinka.

Nu förflyttar sig många barn genom att åla, hasa på stjärten, krypa eller gå. De gillar också att klättra, t ex i soffan, i trappan. Att gå utan stöd är inte lätt. De behöver ha en eller två händer att hålla i eller gå med en lära-gå-vagn med bra bromsfunktion. Alla barn utvecklas i sin egen takt och i sin egen ordning, även syskon emellan. En del barn är också nöjda med att sitta stilla och leka och andra är vill förflytta sig. Försök att fokusera på vad ditt barn kan, snarare än att fokusera på vad det inte kan. När barn får uppmärksamhet för vad de kan lockar det till att lära sig fler saker. Barnet vill ofta göra de nya sakerna om och om igen. Var med och lär dem i stället för att säga nej. Du måste naturligtvis ta bort barnet från situationer som kan bli farliga samt att barnsäkra hemma. Låt barnet gå på olika underlag, som gräsmatta, sand, grus, asfalt. Spela gärna musik då barnet tycker om att vagga i takt till musiken. Detta tränar barnets balans.

Även finmotoriken utvecklas allt mer, från helhandsgrepp till pincettgrepp. Låt barnet få leka med klossar och lådor som det kan fylla och tömma. Använd lådor med hål som vissa klossar ska passa i. Knopp-pussel ger bra träning för fingrarna. Ät gärna tillsammans med barnet. Det är trevligt och ger social träning. Turas gärna om att mata varandra. 

Se alla utvecklingssteg här


Skribent: Benita Hammarström
Specialistsjuksköterska inom hälso-
och sjukvård för barn och ungdomar.